Yazı İçeriği
İç denetim nedir?
İç denetim, bir kuruluşun risk yönetimi, yönetişim ve iç kontrol süreçlerinin etkin bir şekilde faaliyet gösterdiğinden bağımsız bir güvence sağlamaktır.
İç Denetim Ne İşe Yarar?
Kuruluşun mümkün olduğunca etkili ve ekonomik şekilde işlemesine yardımcı olur; bu amaçla İç Denetim aşağıdaki yaklaşımlar aracılığıyla güvence hizmetleri sağlamaktadır:
- Süreçleri Analiz Eder
- Uygunluğu İnceler
- Kontrol Tavsiyesi Verir
- Emniyet Güvencesi Verir
Süreçleri Analiz Eder
İç Denetim, prosedür ve süreçleri yakından inceler; bunların düzgün şekilde takip edildiğini ve kuruluşun amaç ve hedeflerini desteklediğini temin eder. Süreç ve prosedürler incelendikten sonra İç Denetim bulgularını rapor haline getirir ve kuruluşun hedeflerine daha sıkıca bağlanmasına yardımcı olacak doğru ve geçerli tavsiyeler sunmak için denetlenen kurumla yakın bir ilişki içerisinde çalışır.
Uygunluğu İnceler
İç Denetim, mevcut düzenlemeler ve mevzuatlar hakkındaki karışıklar ile bunlar için kullanılan uygulama stratejileri ve dahası, bunlarla uyumluluğun sağlanması hakkında tam donanımlı kalınmasını sağlayarak Üst Yönetim ve varsa Yönetim Kurulu Denetleme Komitesine destek olur. İç Kontrol, uygunsuzluğun kuruluş üzerinde sahip olabileceği etkiyi açıklama ve detaylandırmakla, büyük uygunsuzluk belirtileri hakkında Üst Yönetim ve Denetleme Komitesini bilgilendirmekle, politika ve kılavuzlara uymayan alanları belirlemekle sorumludur.
Kontrol Tavsiyesi Verir
İç Denetim, mevcut kontrollerin etkililiği ve verimliliğini değerlendirir ve bu kontrollerin kuruluşu tehdit edebilecek riskleri tamamen azaltıp azaltamayacağına karar verir. Etkili bir iç kontrol, yönetim sürecinin birleşik bir parçasıdır ve kuruluşu hedefleri ve misyonu doğrultusunda ilerlemesini sağlar. İç kontrol etkili ve verimli süreçleri geliştirir; varlık kaybı riskini azaltır ve finansal raporların güvenilirliğini arttırırken yasa ve düzenlemelere uygunluğu güçlendirir.
Emniyet Güvencesi Verir
İç Kontrol, kuruluş tarafından kullanılan araçları varlıkları korumak amacıyla inceler ve uygun tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığını değerlendirir. Kuruluş varlıkları iyi korunmamışsa İç Denetim tespit edilen konuyla nasıl ilgilenileceği hakkında önerilerde bulunmalıdır. Sorumluluğumuzu yerine getirmek için aşağıda sıralanan hizmetleri kuruluşunuz için sağlayabiliriz:
Finansal Durum Denetimleri – Finansal verinin sunumunun doğruluğunu belirler.
İşlemsel Denetimler – İç kontrollerin yeterli olup olmadığına, istenildiği gibi çalışıp çalışmadıklarına ve işletim prosedürlerinin etkili ve hesaplı bir şekilde yürütülüp yürütülmediğine karar verir.
Bilgi Teknolojileri Denetimleri – Kuruluşun bilgi sistemleri ortamlarında sistem geliştirme projelerine ve komitelerine, uygulama hizmetlerinin uygulama öncesi ve uygulama sonrası incelemelerine, işlemsel bütünlük incelemelerine, sistem değerlendirmelerine, müzakerelere ve programlama süreçlerine katılımı içermektedir.
Yönetim ve Özel İstekler – Yönetim denetimleri, dolandırıcılık incelemeleri ve diğer özel hizmetler dahil olmak üzere yönetimin isteği ile çeşitli inceleme performanslarını içermektedir.
Bundan sonraki makalelerimde iç denetim süreci, yaygın denetim bulguları ve iç denetimlerle ilgili sık sorulan sorular konularını işleyeceğim.