Yazı İçeriği
Yaygın iç ve Dış Denetim Bulguları
Bu makalemde bugüne kadar ki karşılaştığım iç ve dış denetim bulguları maddelerine değineceğim. Aşağıda İç ve Dış denetimlerde bir inceleme esnasında karşılaşılabilecek olaylar ve problemlerin listesi yer almaktadır. Bu örnekleri denetçi adayları, danışmanlar ve organizasyonların kendilerini geliştirmesi amacıyla yardımcı olmak için yazıyorum.
Politika ve prosedürlere uygunsuzluk
Çalışanların tüm politika ve prosedürlerden haberdar olması ve bunları izlemesi gerekmektedir. Farkındalık ile ilgili eksiklikler genelde bu kısımda yer almaktadır.
Yazılı prosedürlere uymama
Bu bulgu firmanın yazmış olduğu prosedürleri tam olarak bilmemesinden kaynaklanan ve çok sık şekilde karşılaştığımız bir bulgu olarak ilk sıralarda yer alıyor. Bu bulgunun ilk sırada yer almasının en temel nedenlerinden birisi dokümanların danışmanlar tarafından hazırlanıyor olmasıdır.
Verimsiz ve etkisiz süreçler ya da prosedürler
Tüm birimler, iş tanımlamalarındaki sorumlulukların yanlış çoğaltılması ya da kullanışsız, zaman tüketen aşamalara sahip ağır işleyen süreçler gibi kaçınılması gereken idari süreçlerin incelenmesinden fayda sağlarlar.
Kayıt Eksikliği
Organizasyonların oluşturduğu dokümantasyon içerisinde mevcut dokümanların (politika, prosedür, talimat vb.) çıktıları olan kayıtların oluşturulması konusunda eksiklikler yaşanmaktadır. Bu kayıtlar ile ilgili saklama, imha etme ve etiketleme konularında da yazılı kurallarına uyum eksikliği ile bolca karşılaşılmaktadır.
Personel Farkındalığı
Bu kısımda da firmalar içerisinde sistem kurulum çalışmalarında çalışanlar hariç diğer kullanıcıların firmanın mevcut dokümantasyonuna ve yönetim sistemine hakim olmaması durumuyla sık sık karşılaşıyoruz. Personel farkındalığını arttırmada ki en büyük rol üst yönetimin desteğini ile olacaktır. Üst yönetim bu işin önemini personele ne kadar hissettirirse personelin farkındalık düzeyi de doğru orantılı olarak artacaktır.
İyileştirme için maliyetten kaçma
Yönetim sistemlerinin temel mantığı risk bazlı bir sistem üzerinde sürekli iyileştirmeler yaparak organizasyonların daha ileri bir seviyeye taşınmasıdır. Bu bağlamda da firmaların teknolojiye ayak uydurması gerekmektedir. Denetimlerde gördüğüm olay ise öncelikle risk değerlendirmede yatırım ihtiyaçlarının tam olarak belirlenememesi, belirlendikten sonra da yöneticiler tarafından bu “MUST” mı? Sorusunun sorulması olarak görüyorum. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki standartlar asgari şartları içermektedir. Standart bunu ne kadar istiyor diye bir soru? Bence yalnızca sertifikasyon odaklı olunduğu anlamı taşıyor.
Yukarıda saydığım örnekler daha da çoğaltılabilir. Genel olanlara değinmeye çalıştım.