Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası ve ISO 27001 BGYS

0
8646
yetkilendirilmis-yukumlu-sertifikasi-ve-iso-27001-bgys

Amerika da yaşanan 11 Eylül 2001 olaylarından sonra dünya ticareti üzerinde yeni şekillenmeler olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Spesifik olarak gümrük ve dış ticaret alanında güvenlik boyutu öne çıkarılmıştır. Supply Chain Security dediğimiz Tedarik Zinciri Güvenliği daha öne çıkmış bir durumdadır. Tedarik Zinciri Güvenliği ile ilgili de ISO 28000 Standardı Tedarikçi Zinciri Güvenliği yönetim sistemi bulunmaktadır. Bu Tedarik Zinciri Güvenliği Dünya Gümrük Örgütü’nün çeşitli tavsiye kararlarında ve ticaretin kolaylaştırılması ve güvenliğine ilişkin standartlar çerçevesinde ele alınıyor. Ülkemiz, bu uygulamaya ilişkin niyet mektubunu Dünya Gümrük Örgütü‘ne iletmiştir. Standartlar çerçevesinde yer alan Yetkilendirilmiş Yükümlü (Authorized Economic Operator  – AEO)  kavramı Avrupa Birliği tarafından da gümrük koduna dahil edilmiş bulunuyor.

yetkilendirilmis-yukumlu-sertifikasi-AEO

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 21 Mayıs 2014, 29006 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan “Gümrük İşlemlerinin kolaylaştırılması yönetmeliği kapsamında Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO Authorized Economic Operator) olmak isteyenler; Bakanlığın yayınladığı Ek Dokümanlar ve yönetmelik içerisindeki belli şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesi de Yönetmelik içerisinde bulunan

“MADDE 10 – e) Avrupa Akreditasyon Birliğinin karşılıklı tanıma anlaşmalarına imza atmış akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenecek ve akreditasyon kurumunun markasını taşıyan güncel ISO 9001 ve ISO 27001 sertifikalarının aslı veya düzenleyen kuruluş tarafından onaylı örneği.”

ISO 27001 Sertifikası olup

Kapsam olarak da;

MADDE 5 – ((2) Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ibraz edilecek ISO 27001 sertifikası; ithalat, ihracat, transit, gümrükleme gibi gümrük ve dış ticaret işlemlerini ve bu işlemlere ilişkin lojistik, depolama, muhasebe, finans ve bilgi işlem gibi faaliyetlerinin elektronik bilgi varlıkları ile bu varlıkları korumak amacıyla kullandığı bilişim güvenliğini kapsamalıdır.

Şeklinde bir zorunluluk getirilmiştir.

Yetkilendirilmiş Yükümlülük Statüsü ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu dokümanlar içerisinde bulunan soru listelerinden neler yapmanız gerektiği açık bir şekilde yayınlanmış. Düzgün kurulmuş bir ISO 9001 ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile Bakanlık tarafında size sorulacak sorularında belli bir kısmını çözmüş oluyorsunuz.

Bu bağlamda Burak EKŞİ olarak, ISO 27001 danışmanlığı tarafında gerek eğitim gerekse danışmanlık hizmeti faaliyetlerime devam etmekteyim.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Danışmanlığı ile ilgili teklif almak istiyorsanız iletişim adresimden benimle irtibata geçebilirsiniz.

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü ile ilgili birçok konuya önümüzdeki makalelerimde değineceğim.

 

Değerlendirme
YYS - ISO 27001
Önceki İçerikISO 27001 Boşluk Analizi – Fark Analizi – GAP
Sonraki İçerikYetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Hakkında Bilgiler
yetkilendirilmis-yukumlu-sertifikasi-ve-iso-27001-bgysYetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile ilgili zorunluluğu hakkında bilgi yer almaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz